Παραδοσιακές νοστιμιές
Γαστρονομία

Η μαγειρική των παριανών είχε για συστατικά της όλα αυτά, ενώ το ψάρι και το κρέας βρισκόταν σπάνια στο τραπέζι τους. Οι νοικοκυρές όμως, λάτρεις της κουζίνας “πάντρεψαν” τα υλικά που είχαν στη διάθεσή τους και… δημιουργήθηκαν πιάτα που χαρακτηρίζουν την κουζίνα της Πάρου.

Τα φαγητά στα εστιατόρια της Πάρου, εκτός από τη νοστιμιά τους, χαρακτηρίζονται και από την υψηλή διατροφική τους αξία. Αξίζει λοιπόν να δοκιμάσετε τα χαρακτηριστικά ρεβίθια που ψήνονται όλη τη νύχτα στον ξυλόφουρνο, τους εξαιρετικούς ψαρομεζέδες, όπως τη λιαστή γούνα (παστός-λιαστός κολιός), αμπελοφάσουλα σαλάτα με σκορδαλιά…

Θα σας ξετρελάνουν επίσης, τα τυριά της Πάρου (γραβιέρα, τουλουμοτύρι, ξυνομυζήθρα κ.α.) και οι ελιές, κυρίως οι ασκούδες. Φυσικά ένα ισορροπημένο γεύμα, συμπληρώνεται από καλοζυμωμένο ψωμί, αλλά κυρίως με κρασί από τους φημισμένους αμπελώνες της Πάρου , όπως κόκκινη Μανδηλαριά και λευκή Μονεμβασιά. Και για όσους αγαπούν το τσίπουρο, η Πάρος προσφέρει τη φημισμένη “σούμα” της, που συνοδεύει θαυμάσια κάθε είδους μεζέδες.

Ασφαλώς θέση στο παριανό τραπέζι έχουν τα παριανά σύκα τα λεγόμενα “σαμωτά” και τα γλυκά του κουταλιού.